Koňaky - Cognac - Brandy
Koňak (francouzsky cognac) je nejznámějším typem brandy. Základní surovinou pro výrobu jsou hrozny vinné révy. Proto, aby se mohla pálenka nazývat koňak, musí splňovat přísná kritéria, které ustanovilo BNIC (Bureau National Interprofessionel du cognac):
- musí pocházet z okolí města Cognac v západní Francii
- musí být vyrobena jen z bílých odrůd Ugni Blanc, Folle Blanche nebo Colombard
- musí zrát v dubových sudech nejméně 2 roky
Délka zrání koňaku je označena zkratkou na láhvi:
- VS (Very Special) – nejméně 2 roky
- VSOP (Very Superior Old Pale) nebo Réserve – nejméně 4 roky
- XO (eXtra Old) – nejméně 6 let
Každý rok se odpaří přibližně 3 % objemu, nazývané la part des anges (andělský podíl). Protože se alkohol odpařuje rychleji než voda, dochází k postupnému snižování obsahu alkoholu. Z původních 70 % se za padesát let sníží koncentrace na cca 40 %.
Koňak může být směsí různých ročníků (běžně dostupné a "levné" koňaky), směsí různých destilací jednoho ročníku, nebo jako ročníkový z jedné konkrétní destilace.